tiistai 18. tammikuuta 2011

Kevään treenikausi avattu

Nyt on tokotreenit korkattu! Sheltti oli enemmän kuin täpinöissään kentälle lähtiessä, kun pakkasin mukaan nameja, vetolelun ja sensellaista koulutuskamaa. Ei edes ollut tiedossa, mitä me tänään treenataan, sillä koulutuskalenteria ei ole vielä ilmaantunut.
Ohjelmistossa oli kuitenkin perusasento ja siitä voin jauhaa tässä ummet ja lammet, sillä koko tunnin treenasimme nimenomaan sitä.

Perusajatus kaikissa harjoituksissa oli seuraava: Kun koira pyydetään sivulle, sen odotetaan menevän oikeaan asentoon ja oikealle kohdalle itsenäisesti. Ei korjaamista, ei mitään, vaan koiran omaa oivaltamista. Käytännössä koira siis kutsutaan sivulle, ja jos se menee suorilta täydellisesti, se palkataan. Jos se istuu väärin, ei koiraa huomioida vaan siirrytään pois ja kutsutaan sitä uudelleen sivulle. Tätä toistetaan niin kauan kunnes asento menee oikein. Yksinkertaista ja rasittavaa, sillä koira joutuu todella käyttämään päätään.

Harjoitus 1 - Aloitetaan pohjalta. Koira jätettiin istumaan paikoilleen, otettiin muutama askel sen eteen ja kutsuttiin sivulle. Tämä oli helppo harjoitus Mintulle, jolle perusasento on aika vahva. Muutaman toiston jälkeen sheltti kuitenkin alkoi kuumua, mikä toi mukanaan ylimääräistä sähläämistä ja mekkalaa, jolloin myös asennot menivät vinoiksi. Neutralisoin tilanteen hylkäämällä koiran hetkeksi kokonaan ja jatkamalla vasta sitten, kun se on rauhoittunut. Toimi!

Harjoitus 2 - Edelleen koira jätettiin aloilleen, mutta tällä kertaa astuttiin muutama metri sen eteen ja vasemmalle viistoon, jolloin koiran täytyi hieman hakea paikkaa. Sheltti teki hyvin, joskin kuumumisongelmaa oli havaittavissa tässäkin. Kouluttaja naureskeli, että ainakin on motivaatio kohdallaan. Ja sehän se on pääasia!

Harjoitus 3 - Samaa kuin äsken, mutta seisottiin koiran oikealla puolella, jolloin se joutui hieman enemmän tekemään töitä ja taivuttelemaan itseään päästäkseen sivulle. Tämä oli selvästi hieman haastavampaa, ja tämän harjoituksen edetessä sheltti alkoi myös hiljalleen rauhoittua ja unohtaa kaiken ylenpalttisen häsläämisen. Näiden kolmen harjoituksen jälkeen vilkasta leikkipalkkaa!

Harjoitus 4 - Siirryttiin pois seinältä, ja tehtiin edellisten harjoitusten kaltaisia treenejä siten, että siirryttiinkin koiran taakse odottamaan. Tässä tuli malttamattomuusongelma - Minttu ei olisi halunnut jäädä odottamaan käskyä, vaan pyöri vaivihkaa istualtaan ympäri tai reagoi malttamattomuuttaan vieressä olevan ohjaajan käskyihin. No eipä mitään, toistoja vaan niin pitkään että saatiin onnistuneita sivuja kumpaiseenkin suuntaan. Vasen puoli oli vaikeampi, mutta toisaalta oikealle siirryttäessä se oli varmaan jo tajunnut, että sen todella pitää odottaa että palkkaa heruu.

Harjoitus 5 - Sivuaskeleet. Koira istui, otettiin kaksi sivuttaista askelta oikealle poispäin koirasta. Siitä kutsu sivulle. Tässä haki äärettömän hyvin ja malttoi odottaa!

Harjoitus 6 - Sivuaskeleet toiseen suuntaan, eli tavallaan koiran ohi ja vasemmalle. Aika haastava, koska minun vasemmalle puolelleni jäi aina treenikaverin koira, koska kaikki olivat samassa rivissä. Vaati aika lailla keskittymistä, mutta sujui sheltiltä oikein mainiosti!

Lopuksi tilannetta neutralisoitiin vielä palaamalla helpoimpaan harjoitukseen 1. Tämän jälkeen hurja lelupalkka ja seuraaviin asioihin siirtymistä.

Seuraamisen askelkuvioita, joissa tosin ei niinkään panostettu itse seuraamiseen vaan niihin perusasentoihin. Liikuttiin eteen, ravia, sivulle, viistosti sivuille ja taaksepäin. Kaikissa haki hienosti perusasentoa ja oli tosi skarppina liikenteessä! Tästä jäi hyvä fiilis, vaikka okei - seuraamisen peruuttamista voisi joskus vaikka alkaa harjoitella ettei se olisi aina tuollaista pomppimista.

Sitten tehtiin seuraamista ympyrällä, jälleen kerran main pointtina ne perusasennot. Vähän lähti poikittamaan jos tehtiin täyskäännös, mutta muuten oikein asiallista meininkiä ja sheltti jopa korjasi itse asentojaan, jos tajusi istuneensa vikaan. Että eiköhän sille jotain päähän jäänyt!

Selvästi treenikerta teki tehtävänsä myös tuon väsyttämisessä, sillä lattialla nukkuu yksi hyvin väsynyt shetlantilainen silmät ihan ristissä. Kiva oli tehdä kun oli virtaa ja intoa, lisää tätä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti