maanantai 28. helmikuuta 2011

Matti Taitonakki ja Naawa Nakkinaama

Koska rakastan extempore-matkailua, autolla ajelemista ja koiranpentuja, ei ollut epäilystäkään ettenkö lähtisi kuskiksi ystävälleni, joka oli hakemassa pientä poronpoikasta kotiin Oulun seutuvilta. Lauantaina oli lähtö ennen kahdeksaa, kävimme viskaamassa Mintun ystävälleni Maikille hoitoon ja sitten Xantian keula kohti pohjoista! 

Pieni poronpoikanen saatiin kyytiin kuuden tunnin erittäin sekavan automatkan jälkeen. Lapsi nukkui autossa melkein koko matkan, joten virtaa riitti sitten Joensuuhun päästyämme! Minttu oli pihalla valmis leikkimään ihan heti, mutta sisätiloissa sitä lähinnä ärsytti pennun innokkuus. Sheltti on selvästi iskostanut päähänsä, ettei sisällä todellakaan riehuta ja hilluta! Närkästynyt tyttöni hyppäsi sängylleni turhaan, mutta teki virheen makuupaikkansa kanssa - sen häntä jäi roikkumaan laidan yli. Pieni poronpoikanen iski saman tien hampaansa kiinni Mintun häntään ja tästäkös sheltti loukkaantui entisestään! Itsekseen irvistellen se keräsi huolella itsensä sängyn perimmäiseen nurkkaan ja jäi sinne mulkoilemaan pentua närkästyneen näköisenä.

Sheltti oli kuuleman mukaan viihtynyt hoitopaikassaan mitä mainioimmin ja se olikin melkoisen uupunut kotosalle päästyään. Maikillahan on itselläänkin kaksi lappalaista, joten ainakaan seurasta ei ole tytöllä ollut puutetta!

Ja ihan vaan pentukuumetta levittääkseni: kuvia Mintusta ja Naawasta jäällä sitten sunnuntaipäivänä.

 
 
Ja koska en jaksa uutta tehdä uutta postausta tämän päivän tokoille, niin ymppään ne tähän samaan! Oli tosiaan aivan upea, lämmin talvipäivä, joten päätin tunkea taskut täyteen verilettuja ja painella sheltteineni treenaamaan. Minttu onkin selvästi kaivannut myös älyllistä aivotyöskentelyä (en laske älylliseksi etutassujen nostelun opettelua) ja oli enemmän kuin innoissaan päästettään käyttämään päätään!
Koko lenkin treenipaikalle (=koirapuiston parkkipaikka) se kulki vapaana, oli oikein skarppina käskyilleni koko ajan ja ohitti niin ihmiset kuin koiratkin kauniisti.

Aloitin perusasennon ja kontaktin hinkkaamisella. Olin ottanut mukaan myös naksun, joten naksauttelin aina oikeasta asennosta. Taas vähän halusi tunkea liian eteen, mutta kädellä korjailin paikkaa ja alkoi hakea hyvin myös vähän taaemmas, oikeaan asentoon.

Perusasennoista päästiin jouhevasti seuraamiseen. Lyhyttä pätkää, ensin naksuttelin siitä että piti kontaktin ehti ensi askeleesta lähtien. Mintulla on nimittäin tapana lähteä liikenteeseen niin, että parin ensimmäisen askeleen aikana se ei pidä ollenkaan kontaktia mutta nostaa sitten katseensa minuun. Kun tämä lähti sujumaan, otin paljon käännöksiä ja imuttelin niitä tiiviimmiksi. Lisäksi naksuttelin oikeita perusasentoja. Lopuksi treenailin myös täyskäännöstä tiiviimmäksi imuttamalla. Kun lyhyet pätkät olivat hyviä, pidettiin pienet välibreikkibileet.

Seuraavaksi niitä jääviä. Ensin varmistelin maahanmenoa, joka meni kympin arvoisesti! Jopa valmistelevan osuuden seuruu oli tosi jees. Itse juoksentelin ympäri kenttää ja koiran takanakin samaan aikaan kun se oli maassa, niin tuli vähän haastetta treeniin. Tästä sitten seisomiseen, johon pysähtyi oikein jämäkästi ja hyvin. Jälleen kerran kävin pyörimässä koiran takana ja sivuilla, menin kyykkyyn ja sellaista, mutta ei hievahtanutkaan. Jee! Vähän pidemmäksi aikaa paneuduttiin sitten istumisprojektiin, joka alkaa tosiaan olla hyvin jo pelkän sanan varassa. Naksauttelin aina kun istui. Hyvin se myös jää paikoilleen vaikka jatkan matkaa. Lopuksi vielä seisominen ja maahanmeno, ihan vaan varmistaakseni ettei istu-käskyn opettelu ollut tyhjentänyt pääkoppaa aiemmista. Ei ollut.

Avo-liikkeiden huumassani päätin tehdä myös avoimen luoksaria pysähdyksellä. Uskaliaasti jätin lettua takapalkaksi ja jätin koiran. Matka ei ollut hirveän pitkä, mutta kyllä pieni sheltti siinä jo hyvin vauhtiin kiihtyy. Pysähtyi nopeasti käsimerkistä ja käskysanasta, sitten vapautus takapalkalle. Seuraavaksi jätin taas takapalkan ja kutsuin, pysäytys yhtä hyvin tuloksin. Koira oli jo asennoitunut että takapalkalle vapautus, mutta kutsuin sen sivulle ja palkkasin kädestä. Oli jees! Näiden onnistuneiden suoritusten jälkeen otin vielä yhden luoksetulon ihan läpijuoksuna, ettei ala ennakoida.

Ja kakeja! Istu-maahan-istu, kuten tavallisestikin. Otin vähän lisää välimatkaa ja palkkasin istumisia, kun noi maahanmenot on jo niin vahvat. Hyvin meni, eikä edes haukkunut, hypähtänyt tai hinautunut eteen. Jee!

Loppuun otin vielä paikkamakuun näkösuojassa. Juoksin jonkun auton taakse piiloon ja odotin pari minuuttia. Ei haukkumista, ja kun palasin piilostani, oli koira vielä yhä paikoillaan. Tämähän alkaa näyttää jo tosi hyvältä!
Iltasella vielä jos jaksaisi naksutella ja touhuta tuon noudon kanssa, niin olisin aika ylpeä itsestäni ja panostuksestani päivän treeniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti