tiistai 3. huhtikuuta 2012

Noutokoulutus

”Voi kun nääkin asiat ois tienny sillon ku tää oli pentu!”
Oli avainlause Noutajakoirayhdistyksen noutokoulutuspäivässä. Kuinka moni on pilannut koiransa noudon sillä, että on kaivanut sen koulutuskirjan kirjahyllystä, totellut ohjeita ja tunkenut kapulan pakolla koiransa suuhun? Itse sentään voin kertoa tajunneeni edes sen, että yritin opettaa noutoa naksuttimella. Lopulta naksu ei Mintun kanssa ollutkaan se avaintekijä, vaan me rakenneettiin nouto miljoonalla muulla tavalla. Nyt minulla on kuitenkin uusi, erilainen koira, jolle opettaa noutoliike uusilla metodeilla.

Alun alkujaan ilmoitin mukaan vain Mintun – ongelmaryhmään, sillä se käyttää ääntään hieman turhankin hanakasti noudossa. Meela tuli mukaan, koska penturyhmä tarvitsi uusia aloittelijoita. Heti treenikentällä meidän otettiin vastaan hyväntahtoisesti kuittaillen: ”tää on tää sheltti, joka ei ikinä pääse kokeeseen!” Ilmoitin tyytyväisenä, että ollaan me menossa 5.5 tokokokeeseen ja samassa kuussa ois myös se beehoo, jonne meinattiin mennä. Kyllä me vielä joskus edetään!

Penturyhmä aloitti. Kiersimme koirien kanssa kolmessa eri ryhmässä (pennut, vasta-alkaja ohjaajat & koirat, ongelmatapaukset) eri kouluttajaporukoiden treenattavina puoli yhdestätoista vähän yli kahteen. Päivä oli siis pitkä, ja me jouduimme lähtemään vähän liian aikaisin poiskin, koska Meelalla oli illalla tokoalkeet.

Se, mistä pentujen kanssa aloitettiin.
Koska meillä on pennut (tai tässä tapauksessa nuoret koirat), tehdään kaikki leikin varjolla. Lisähaastetta tuo se, että minulla on pieni koira, jonka kanssa tulee leikkiä maan tasolla, jolloin mukaan saadaan noudon nostoliikettä. Mukanani oli kaksi eri vetolelua, joilla leikin Meelan kanssa. Ensimmäisen kierroksen tavoite oli saada koira tarttumaan leluun ja kantamaan sitä itsenäisesti edes muutaman askeleen verran. Missään nimessä lelua ei saanut ottaa pois koiralta, vaan jos koira piti lelua suussaan ja tuli luokse, tuli koiraa kehua ja silittää vuolaasti.
Keskity koiraan, älä leluun.

Meela on aika huono kantamaan leluja, mikä lienee aika yleistä shelttien keskuudessa. Siispä sain leikittää sitä paljon ja olla mukana touhussa ihan urakalla. Se kiihtyy nopeasti, joten heti kun haukkuminen tulee mukaan, lopetetaan leikki. Teimme pari harjoitusta, joiden jälkeen koira pääsi autoon huilimaan.

Toisella kierroksella sheltti on mennyt huimasti eteenpäin, sanoi ohjaaja. Se kantoi jo lelua edes vähän, vaikkei yhtä mallikkaasti kuin paikalla olleet noutajat. Kehun koiraa hyvin, mutta voisin olla vielä innostavampi. Pitäisi kuvata videolle ja löytää se äänensävy, jolla Meela tuo innokkaimmin lelua minulle. Itselleni on haastavaa liikkua maan tasolla, koska koira on niin pieni, joten täytyy sitoa lelu naruun, jolloin koiraa on helpompaa leikittää ilman jatkuvaa kumartelua.

Osa pennuista pääsi tekemään jo kokoinaista noutoliikettä, mutta meillä treeni jäi tähän. Kun koira edistyy ja tuo lelua ohjaajalle mielellään, voi sitä alkaa jo heittää, lisätä mukaan lelun pois ottamisen ja antaa sen äkkiä takaisin. Nostoon voi liittää ota-käskyn, kun koira kiinnostuu passiivisesta lelusta. Kun lelun nostelu on helppoa, voidaan se hiljallen vaihtaa siihen kapulaan.

Paljon mieluisampaa, kuin monien koulutuskirjojen tarjoama pakkonouto!
Koiran voi pakottaa tekemään vaikka mitä, mutta haaste on saada se tekemään asiat itse ja mielellään, häntä heiluen. Siihen ainakin meillä pyritään.

Aloittelijasta ongelmanoutajaksi, naureskeli joku koulutukseen osallistujista, kun kaivoin toisen koirani autosta.

Mintun ongelma on ääni. Lyhyt diagnoosi noudostamme on, että koira provosoituu heittoliikkeestä ja lentävästä esineestä, kuumuu ja siksi ääntelee. Minttuhan möykkää kapulalle mennessä ja parhaimmillaan takaisin tullessaankin, noutoesine suussa. Sama ilmiö on havaittavissa merkillä – voidaan tehdä yksi merkkiharjoitus, jolloin koira on hiljaa. Toisella kerralla se on jo niin innoissaan siitä, että pääsee juoksemaan merkille, että haukkuu.

Teimme siis paljon erilaisia malttamisharjoituksia. Ensimmäisellä kierroksella koira oli sivulla, ja ihan vaan viskoin sille kapulaa ilman, että koira pääsi noutamaan. Ensin se säpsyi perään, mutta lopetti hyvin nopeasti. Seuruutin koiraa kapulan yli ja pyysin sitä nostamaan sen, jolloin teimme myös vähän kantamistreeniä. Sitä tullaan tekemään jatkossakin paljon, tuollainen toiminta kun ei näköjään kiihdytä Minttua millään lailla.

Huomasimme myös uuden ongelman, nimittäin sivulle tullessa mälväämisen. Kuulema suurin osa koirista ongelmoi juuri tuossa sivulletulossa, joten kouluttaja tiedusteli, voisinko opettaa koiran tuomaan kapulan eteen? Totesin, että mitäpä sitä nyt ei koiralle voisi opettaa, joten siitä lähdetään. Mintulla on nimittäin tapana kopsauttaa kapulaa jalkaani vasten, joten se on alkanut ennakoida tilannessa hölläämällä otettaan kapulasta jo valmiiksi viereen tullessani.

Toisella kierroksella jatkettiin malttamisella. Kaivoin molemmat kapulat laukustani, ja heitin ne milloin itse, milloin kouluttaja viskeli niitä ihan Mintun naaman edestä ja takaa. Malttoi upeasti. Teimme myös seuraavanlaisen malttamisharjoituksen: heitin kapulan, odotin että se pysähtyy kokonaan, täyskäännös ja seuraamista pari askelta, heitin toisen kapulan ja odotin että se pysähtyy. Sitten käännyimme, pari askelta seuraamista ja lähetys toiselle kapulalle. Minttu ei erottanut kapulaa hiekkaisesta maasta, ja välimatka oli vähän turhan pitkä, sillä ensin se haukkui minulle hämmästyksissään että miksi pitää juosta vaan eteenpäin ja sitten juoksi hiljaa kapulalle. Myöhemmin lisäämme kapuloiden määrää vaikkapa neljään.

Kolmatta kierrosta ei Mintulla ehditty edes ottaa, tuli niin kiire syömään ja treeneihin. Joka tapauksessa avainsana meidän noudossa on malttaminen. Onneksi oli meidän vakkarikouluttaja pitämässä treenejä, joten saadaan varmasti täsmäopastusta tiistaitokoissa ihan urakalla!

Päivä hurahti nopeasti ja oli kivaa viettää aikaa harrastajatovereiden kanssa. Kyllä taas tuli huomattua, ettei koirankoulutus ole mistään kohtaa helppoa – koko ajan saa olla katsomassa peiliin, kertaamassa omia virheitään ja kasaamassa hermojaan, kun kaikki ei mennytkään kuten piti. Silti se on yksi parhaista asioista, mitä voi tehdä. Paljon tuli uusia juttuja ja harjoituksia treenipakkiin, tästä on hyvä jatkaa. Ehkä me sitten syksyllä starttaillaan avo-kokeessakin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti