perjantai 28. joulukuuta 2012

Kolmen päivän agilityohjelma

Perinteinen "no pitäähän sitä nyt ensi vuonna mennä näyttelyyn!"-viirajainen iski päähäni joskus kuun alkupuoliskolla, ja ilmoitin kaksi kappaletta shelttejä Lahden ryhmikseen tammikuulle. Ihan kiva, mutta vanhempi painos päätti aloittaa infernaalisen karvanlähdön, jossa se pölistää turkkiaan ympäri rappukäytävää ja petivaatteita. Ehkä tämä enteilisi sitä, että loppukeväästä minulla mahtaisi olla vironmaalle kuskattavaksi erään pikkumustan lisäksi myös mielellään edes jonkinlaisessa turkissa oleva Mii?
Se jää nähtäväksi.

Joululomat on kuitenkin vietelty, ja me ollaan käyty kolmeen otteeseen hallilla pyörimässä!

Päivä yksi - Nooran treenit
Treenasin vain Meelalla. Minttu on tuntunut jokusen kerran hieman tahmealta, joten ajattelin hieman keventää sen treenikalenteria. Paljon kivoja juttuja, että pysyy motivaatio kohdillaan!

Noora oli askarrellut meille valmiiksi Elina Jänesniemen valmennusradan, johon kuului jos jonkinmoista koukeroa ja treenaamisen aihetta. Meelan kanssa päästiin esteelle 18, sen verran paljon piti pikkusheltille opettaa ja vahvistaa asioita radan aikana. Loppuratakin oltaisiin voitu tehdä, mutta pakkanen alkoi tuntua varsin ikävältä, ja treeniaika hupeni uhkaavasti, niin päätettiin jättää siihen koko homma.

Ensimmäinen ongelma tuli heti alussa, kun Meela ei hakenutkaan sivuttaissuuntaisia hyppyjä kuten oli ajateltu. Pallon kanssa vahvistelimme hyppyjä, ja pian väli 1-6 saatiinkin onnistuneesti pakettiin sen suuremmin ihmettelemättä! Kutoselle unohdin tehdä poispäinkäännöksen, mikä johti koiran liialliseen valumiseen ja lähestyminen kepeille oli surkea. Toisella yrittämällä homma toimi, Meela haki kepeille hurjan hienosti, ja jopa kesti valssin keppien loppuun. 8-11 pätkä oli melko lailla elppo nakki, mutta pianpa sitä taas oltiinkin ongelmissa. 13 putki ei ihan imenyt Meelaa toivotulla tavalla puoleensa, ja varsinkin putken jälkeinen elämä osoittautui haasteeksi. Käskyt piti ajoittaa just eikä melkein, että koira kääntyi oikein minun odottaessani seuraavan hypyn luona. Jokusen toiston jälkeen homma alkoi pelittää, mutta sitten se tyssäsikin siihen, ettei koira hae pituutta. No, ei jääty siihen kuitenkaan murehtimaan, vaan päätettiin heittää vielä tuonne 18 keinulle asti, että saatiin vieras keinu treeniin. Hyvin toimi!
Sitten pääsikin Meela lepäilemään ja tekemään kontakteja toiselle puolelle hallia. Aika kivat kontaktit sillä muuten alkaa ollakin nykyisellään.

Päivä kaksi - Keppitreenit ja tokoilut
Pakkasen laskun kunniaksi painelimme Annan & Emmin kanssa hallille treenaamaan tokoa. Emme kuitenkaan jaksaneet siivota muutamia agilityesteitä pois tieltä, kun tokotreenejäkin mahtui ihan hyvin vetämään. Meelalla vähän ruutua ja seuruujuttuja, meni tosi jees. Kaukokäskyt alkaa hahmottua, eikä jäävissäkään ole ongelmaa.

Mintulla tosin oli tänään taas yksi niistä päivistä, kun toko + hallityöskentely ei vaan toimi. Se paineistui tilanteesta ihan hirveästi, ja päädyin tekemään muutaman helpon hyvänmielentempun ja seuruupätkiä ulkosalla. Sitten sheltti autoon hermojaan lepuuttamaan, ja lopputreeneistä vielä muutama helppo kontaktitreeni ja keppijuttuja.

Meelan kanssa agilitypuolelta treenailtiin vaikeampia keppikulmia parin hypyn kanssa. Tosi hyvin hakee kauempaakin kepeille, eikä tällä kertaa yrittänyt edes varastaa loppupäässä. Tosi jees! Avokulmat on vielä vähän hankalia ja pitää oikeasti kunnolla viedä ja näyttää kakkosväli huolella.

Päivä kolme - Nooraa part 2
Koska olen äärimmäisen lahjakas pöllimään joalaisten valmennusratoja Anniinan blogista, oli meillä tänään printtaamani Elina Kaleniuksen treenirata juostavana. Noora huusi kentän laidalla, me tunaroitiin ja välillä ihan onnistuttiinkin!
Paperilla koko homma näytti hillittömältä hyppyjen ja pallukoitten sekamelskalta, mutta eipä tuo ihan niiiiin vaikea ollutkaan.

Ensin otin Mintun tekemään vähän rataa sen vaikutettua päivemmällä niin hurjan pirteältä, että olisi tervettä päästä vähän laskettelemaan agilitykentälle. Tauko oli selvästi toiminut, nimittäin Mii oli ihan hurjana! Kakkosen takaakierto ja persjättö toimi hyvin, kolmoselle huolellinen linjaus ja selkein avuin putkeen. Ensin Minttu jäi vähän räksyttämään putkelle, mutta toisella yrittämällä se irtosi hurrjan hienosti! Seiskalle tehtiin poispäinkäännös ja tiukasti A:lle, jonka jälkeen 9-13 olikin kuin vettä vaan. 14-15 väli oli minulle jostain syystä kamalan vaikeaa hahmottaa, vaikka ohjauksellisesti siinä tarvitsi suorittaa vain kunnon linjaus 16 putkeen. 17-19 oli helppo juttu, mutta 20 putken sijaan meinasi luisua aina A:lle, jolloin tarvittiin huolellisempaa ohjausta putkelle. Hienosti Minttu touhusi radan läpi ja pääsi sitten huilimaan.

Meelan kanssa homman olisi kuvitellut olevan helpompi - rata oli nyt tuttu jo yhden koiran jäljiltä, mutta eikö mitä. Alun pyöritys sujui hyvin ja tarkasti, joskin putkeen irtoamisessa oli taas vähän takkuiluja. 6-7 välillä meinasi tulla kiire, mutta voi vitsit mitkä A:n kontaktit pikkupossu otti! Itse jäin varmistelemaan turhaan pituudelle ja sain aikaan vain kauhean kiireen seuraaville hypyille, mikä tuppasi johtamaan siihen, että koira hyppäsi 13 hypyn väärältä puolelta. Kun Noora vähän kävi lyömässä ja laitteli rimaa maahan muistutukseksi, että tämän lähemmäs putkea ei vaan mennä, niin alkoi hommakin pelittää vallan loistavasti.
Lopulta saatiin loppurata pakettiin niin hurjan hienosti, että pikkupiskin työskentelylle sateli hurjasti kehuja. Harmi, ettei tätä ohjauksen riemuvoittoa saatu videolle, sillä olisin itsekin mieluusti katsellut, miten koirani 18 hypyn jälkeen kääntyi ihan siivekettä nuollen ja vaikka mitä muuta hienoa.

Lopuksi yritettiin juosta rata nollana läpi videolle, mutta kävi perinteiset ja homma hajosi lopulta iiihan käsiin, tehtiin kaksi tosi kivaa puolikasta ja sitten loppui kunto kaiken keskivaihesähellyksen jälkeen. No eipä siinä, loistotreenit saatiin vedettyä!

Kolmen päivän treeniputken jälkeen on ihan hyvä siirtyä hiljaiseloon odottelemaan vuoden vaihtumista, uusia treeniryhmiä (olkoonkin, että toinen on likimain samalla kokoonpanolla kuin tämänvuotinen) ja valmennuksia! Kohta mulla on kaksi koiraa joilla kisata myös agilityä, ja kisakalenteri täyttyy hurjaa vauhtia.

2 kommenttia: