torstai 25. huhtikuuta 2013

Tapaus Rakvere: Kuinka ei matkustaa ulkomailla

Kuukausien ylityöputki tuotti viimeinkin tulosta: pidennetty viikonloppu Rakveren kansallisessa koiranäyttelyssä! Luonnollisesti olin varustautunut koitokseen loistavalla seuralla sekä muutamalla kassillisella tavaraa. Vaikeudet kuitenkin alkoivat, ennen kuin koko reissuun ehdittiin edes lähteä: Relluni lukot eivät vieläkään pelittäneet kunnolla, ja anoin lainaan isäni Citroen C5:n, jonka ainakin saisi lukkoon. Se olikin varsin ratkaiseva virhe tätä reissua ajatellen - Rellulla vaan ois mennyt paremmin...

Torstaina pakkasin Mintun ja Myrnin autoon heti töistä päästyäni ja suuntasin Jyväskylän kautta kohti Tamperetta. Jyväskylästä mukaan hyppäsivät Marjut ja islanninlammaskoira Lina. Parituntinen määränpäähämme sujui sukkelasti navigaattorin ohjeilla, ja majoituimme koirinemme yön yli Katjan ja keeshond Tinjan seuraksi.

Hölmömpi olisi voinut kuvitella, että narttuporukassa matka sujuisi vaivatta, vaikka Mintun tärpit sattuivatkin sopivasti näyttelyviikonlopulle. Vielä mitä: Tinja ja Minttu liehittelivät toisiaan minkä kerkesivät, muut koirat innostuivat kaksikon kosiskeluista, eikä nukkumisesta tullut mitään. Koko yö meni hyvin katkonaisesti torkahdellen ja koiria komennellen, kun ei häkkejäkään oltu tajuttu kantaa sisään. Kun herätyskello soi aivan liian aikaisin aamulla, ei pirteydestä ollut tietoakaan.

Koko porukka: Myrn, Lina, Mello, Tinja ja Minttu
Aamuyön pimeinä tunteina nappasimme mukaan vielä Jolannan ja pk-collie Mellon, ja nelihenkinen matkaseurueemme oli kasassa.

Tällä kertaa Helsingin kuskin nakki napsahti minulle, sillä viimekertaisesta tarpeekseen saanut Katja ilmoitti heti kättelyssä, että hän ei ainakaan siellä ajaisi. Kohtalaisen kunniakkaasti selvisimme kuitenkin laivalle saakka, vaikkei pieneltä kiroamiselta vältyttykään. Pääsyä autokannelle odotellessamme Mello turautti viehkeästi kakkoset takakonttiin, ja saimme ajan kulutettua varsin tehokkaasti autoa tuulettaen ja häkkiä puhdistaen.

Helsingin aamuruuhka ja lautalle ajaminen olivat kuitenkin vasta lämmittelyä siihen verrattuna, mitä saimme kokea Tallinnassa. Jos kirosin muuta liikennettä Suomen puolella, niin Viroon saavuttuamme turhautuminen nousi potenssiin miljoona.
Navigaattorissamme on karttoja, myös ulkomaisia. Mutta Viron karttaa siinä ei ole! Tämä tietenkin kävi ilmi vasta siinä vaiheessa, kun olimme jo Tallinnassa, eikä mitään käsitystä siitä, mihin suunnata. Päätimme etsiä kaupan tai huoltoaseman, josta ostaa tiekartta tai pari. Kurvailumme Tallinnan keskustassa oli hiuksianostattavaa, ja on suoranainen ihme, ettei autossa ollut sen jälkeen lommon lommoa.

Lopulta kuitenkin pääsimme ulos ja tutuille vesille, joten päätimme kurvata viime kerralla tutuksi tulleen Maximin pihaan ja hakea paitsi karttoja, myös ruokaa ja vettä.Silloin pamahti. Tai tarkemmin ottaen ensin rutisi, ja sitten räjähti. Takalasimme oli tuhannen pirstaleina, koiria takakontissa, samoin matkatavaroita. Mitä ilmeisimmin lasin hajoamisen aiheutti jonkin takakontissa olleen tavaran siihen luoma paine, muutakaan emme siihen hätään keksineet.
Hirveällä kiireellä lapoimme ulos tavarat, irrottelimme Katjan kanssa paljain käsin lasinjämiä ikkunaruudusta ja koetimme pyyhkiä siruja maahan autoharjalla. Operaation jälkeen koirat saatiin vahingoittumattomina ulos ja häkitkin putsattua. Seurasi takakontin uudelleenjärjestäminen ja hätä siitä, mistä saada apua ilman navigaattoria vieraassa maassa.

Onneksemme samaiselle parkkipaikalle osui taksi, jonka kuski puhui suomea. Selitettyäni ongelmamme, sääli tämä herra nuoria tyttöjä siinä määrin, että lupasin vitosesta viedä meidät huoltoasemalle, jolle oli kaupan pihasta jokunen kilometri. Tartuimme tähän oljenkorteen ja löysimme itsemme hetkeä myöhemmin huoltoasemalta, jossa niin ikään haasteltiin suomea! Asiakaspalvelussa ollut täti-ihminen lupasi meille, että tunnin päästä autossamme olisivat muovit takalasin tilalla. Kulutimme tunnin kävelemällä edes-takaisin tietä, jonka varrella korjaamo sijaitsi. Ostin huoltoasemalta kaksin kappalein niitä kaivattuja karttoja ja koetimme etsiä positiivisia puolia tapahtuneesta: 1. Ei käynyt pahasti. 2. Ei sada. Siihen ne sitten loppuivatkin.

Lopulta auto oli jälleen iskussaan ja huoltamon täti ystävällisesti antanut koko toimenpiteen ilmaiseksi. Ladellessani tälle ylitsevuotavia kiitoksiani, sain osakseni säälivän hymyn. Uudelleenjärjesteltyämme auton ja survottuamme sekä koirat että matkatavarat kyytiin, aloitimme Operaatio Etsi Eurohostellin, josta tulikin sitten odotettua pidempi juttu.

Katja toimi kartturina samaan aikaan, kun soittelimme ympäri Suomea koettaen saada jostain selkeitä ajo-ohjeita. Lopulta löysimme oikealle tielle kohti Maardua, käännyimme useaan otteeseen vääristä rampeista ja jouduimme palaamaan omia jälkiämme takaisin, mutta jotenkin kummassa löysimme itsemme Koordilta, joka oli merkitty hostellimme osoitteeksi. Siellähän se viimein häämötti: kauan kaivattu EuroHostel! Aivan viime metreillä kurvasimme vielä kertaalleen väärään pihaan, ennen kuin osuimme oikeaan rakoseen autoinemme.

Pyrin matkustamaan pienellä budjetilla. Tässä tapauksessa majoitus oli kuitenkin se, missä meidän olisi viimeiseksi pitänyt säästää. Kaksi parivuoteellista huonetta sai kahdeksi yöksi muutamalla hassulla kympillä, ja koirat sallittu-teksti houkutteli meitä puoleensa niin voimakkaasti, että haksahdimme ansaan. Ei olisi kannattanut.

Astuessamme respaan, meidät otti vastaan noin kolmimetrinen nainen, joka ei puhunut englantia eikä suomea. Neljän tunnin Tallinnassa pööpöilyn jälkeen jokainen alkoi olla hommaan jokseenkin kyrsiintynyt, mutta jotenkin saimme selitettyä asiamme ja saimme avaimen huoneeseen. Yhteen huoneeseen. Neljälle naiselle. Jokin yhtälössä ei täsmännyt, mutta päätimme silti käydä tarkastamassa huoneen tilanteen. Jo tässä vaiheessa alkoi hieman hirvittää: kokolattiamatto oli täynnä erilaisia epämääräisiä länttejä (alkuperä selvisi siinä vaiheessa, kun aamuyöstä kuuntelimme naapurihuoneesta kuuluvaa humalaista oksentelua) ja käytävä näytti varsin huonokuntoiselta. Tarvitsimme kuitenkin avaimen myös toiseen huoneeseen, mikä tiesi lisää kehittävää keskustelua ja elekieltä respan kielitaidottoman asiakaspalvelijan kanssa. Selvitimme asiaamme suomeksi ja englanniksi elehtien ja esitettä apunamme käyttäen, saimme osaksemme tympääntyneitä mulkaisuja ja kuivan naurun ilmoittaessamme, että mukanamme on myös koiria. Neljä koiraa. Loppujen lopuksi pulitimme koirien yöpymisestä enemmän kuin itsestämme ja saimme avaimen toiseen huoneeseen. Voitto!

Tiloihin tutustuessamme saimme todeta, että halpaan hintaan oli muitakin syitä kuin nuhjuinen kokolattiamatto ja ammattitaidoton respan täti. Vessan ovia ei saanut lukkoon, meille varatut pyyhkeet olivat kokoa käsipyyhe, ympäriinsä leijaili epämääräinen tupakan katku ja suihkutilojakaan ei oikein saanut lukittua. Hienoa. Vessojen kamaluutta on vaikea edes kuvailla: kammottavan tupakankatkun keskellä asioidessa oli syytä tuijottaa vain ovea, eikä kiinnittää huomiota mm. epämääräistä rusehtavaa vettä sisältävään vessaharjatelineeseen tai siihen, että koko vierailumme ajan pöntön kyljessä kulki melkoinen jarrutusjälki, jolle kukaan ei tehnyt mitään. Joka paikassa lattioissa olevia läikkiä unohtamatta! Kylpyhuoneen katosta näkyi, kuinka vettä tuli läpi ja yhden seinän vieressä oli kolo, josta olisi voinut vaikka pudota tyhjyyteen. Onneksi kyseisessä laitoksessa käytiin vain kääntymässä, joten yhden viikonlopun tarpeiksi se kuitenkin vältti.

Pelastukseksemme kaiken kurjuuden keskellä koitui hostellin ilmainen WiFi (miten tuollaisessa paikassa on sellainen?) ja läppäri, joka jonkun aivopieruilun tuloksena oli tarttunut matkaan. Internet! Karttapalvelu! Sivistys! Koska meillä ei ollut ruokaa tai juomavettä, tarkastimme kartasta, uskaltaisimmeko lähteä ilman navigaattoria sellaista ylipäätään etsimään. Onneksemme Maardu oli rakentunut melkeimpä kokonaan hostellimme ohi kulkevan tien varrelle, joten vaaraa eksymisestä ei ollut. Minä ja Katja starttasimme kohti markettia ja pelastimme nälkäisten matkalaisten illan pienestä baarintapaisesta tilaamillamme wrapeilla ja sekalaisilla aamiaistarvikkeilla. Meille oli luvattu käyttöömme keittiö, mutta tosiasiassa se oli niin saastainen murju, ettei mikron tai hellan käyttö pahemmin houkutellut puoleensa.

Lauantaina heräsimme aikaisin ehtiäksemme ajoissa näyttelypaikalle. Aikatauluihin täytyi lisätä huolellinen eksymisvara, vaikka nyt meillä olikin GoogleMapsin ohjeet tukenamme. Löysimme kuin löysimmekin näyttelypaikalle, leiriydyimme ja aloitimme pitkän, puuduttavan näyttelypäivän.

Sheltit viihtyivät keskenään häkissä ja kävivät välillä läheisessä puistossa kävelyllä. Kilpakumppaneitamme emme tavanneet ennen kuin iltapäivällä, sen sijaan seurasimme sivusta Tinjan valioitumista ja Linan kehää. Pikkukoirien turkit ehdittiin käydä useaan kertaan läpi ennen kuin päästiin itseasiaan.

Kilpakumppaneita Myrnillä oli kaksi. Molemmat sieviä soopelineitokaisia samasta pentueesta. Pikkumusta pääsi arvosteltavaksi ensimmäisenä, ja antoi tuomarin kopeloida itseään pöydällä varsin rennon oloisena. Laskin sen maahan ja juoksutin edes-takaisin ja ympäri Myrnin esitellessä liikkeitään kaikessa rauhassa turhia hötkyilemättä. Varsin topakan näköisenä neiti seisahtui tuomaripöydän eteen ja seisoa tönötti paikoillaan kuin tatti, kun punainen excellent-kortti nousi ja siirryin erinomaisen juniorishelttini kanssa kehän laidalle odottamaan jatkokierrosta.
Kumpainenkin soopeli arvioitiin niin ikään erinomaiseksi rotunsa edustajaksi, ja koko junnutrio kirmasi kertaalleen kehän ympäri. Toinen soopeleista viitottiin edellemme, lopulliseksi tulokseksi jäi JUN ERI2 SA sopulineidin napatessa junnusertin mustan nokan edestä.

Kuva: Marjut Färman
Mintun kanssa kehään asteli vuorostaan trikkinarttu, jolla oli varsin vakuuttava lista juniorititteleitä kontollaan. Aavistin heti luetteloa selaillessani tämän tittelihirmun kalastelevan sertin itselleen, mutta valioituvan lauantaina. Meillä olisi siis sunnuntai aikaa taistella siitä sertistä, ennen kuin löisin hanskat tiskiin ja lähtisin koko reissuun turhautuneena nesteytysliikkeen kautta kotimatkalle.

Merleni esiintyi varmana omana itsenään. Tuomaria huvitti kovasti Mintun varsin palvova asenne ruokaan - vaikka sen hampaita katsottiin, olivat sen silmät nauliutuneina kädessäni pitelemään pihvitikunpalaseen.
Saimme juosta pikaisesti kehän ympäri, Minttu hölkötteli kauniisti löysällä hihnalla. Se asettui somasti seisomaan ja toljottamaan pihvitikkuaan, eikä aikaakaan kun excellent heilahti jälleen, ja siirryimme odottamaan kilpakumppanimme saavan myöskin saman arvion.
Kilpailuluokka meni, kuten olin aavistellutkin: junnuvalio nappasi ykköspallin itselleen, mutta Minttukin sai kaivatun SA:n.

PN-kehässä Katja esitti Myrnin ja minä Mintun. Juuri valioitunut avo-narttu valittiin rotunsa parhaaksi ja se nappasi sertin. Suureksi yllätyksekseni Minttu sijoitettiin toiseksi ja Myrn heti neljänneksi. Ei paha, vaikka ne itse ruusukkeet jäivätkin tältä erää saamatta!

Kuva: Katja Nikki

Myrn
"Good bone and format. Very nice head, very good ears, good expression. Excellent neck, good chest, very good angulation, excellent movement, coat and temperament."
Livija Zizevske, Liettua - JUN ERI2 SA PN4

Minttu
"Good size, good format and bone. Very good expression. Excellent ears. Strong topline. Good chest. Very good angulation. Excellent movement and temperament. Good colour and texture coat."
Livija Zizvske, Liettua - AVO ERI2 SA PN3

Seurattuamme Katjan ja Tinjan RYP-kehäilyt ja pakattuamme kaikki kamppeemme, päätimme lähteä puistolenkin kautta metsästämään jotain ruokaa ja palata hostelliimme nukkumaan.
Perillä hostellissa meitä kohtasi karvas pettymys: nokkelina tyttöinä olimme viileän yön ajaksi sijoittaneet leipätarvikkeemme ikkunalle, jottei niitä tarvitsisi aamun pimeydessä kaivaa keittiön jääkaapista. Luonnollisesti aamun tohinoissa kaikki oli jäänyt sinne ikkunalaudalle, johon aurinko oli paistanut iloisesti koko päivän. Jugurtit, juusto, voi ja leikkeleet olivat auttamattomasti pilalla, joten iltapalasta oli turha haaveilla.

Sunnuntai sujui edellistä päivää rutinoituneemmin. Kävimme mennessämme ostamassa läjäpäin energiaajuomaa ja muuta ehdotonta näyttelypäivästä selviämisruokaa. Myrn ei halunnut hypätä autosta ulos ollenkaan: se muisti parkkipaikan ja sen saatanalliset skeittirampit, joita pikkumusta tuijotti syvästi inhoten. Parkkipaikka häkeille löytyi suojaisasta nurkasta läheltä penkkejä, joten  tällä kertaa koko päivää ei tarvinnut viettää omien jalkojen päällä. Jes!

Shelttikehät alkoivat jälleen vasta iltapäivällä, joten aikaa meiningin ihmettelemiseen oli paljon. Oman lisämausteensa päivään toi Outokummun ryhmis, johon Anna ja Meela olivat aamulla suunnanneet. Odotin tuloksia kärsimättömänä, ja varmasti koko matkaseurueellemme kävi selväksi, miten raivoissani olin, kun Suomen osasto ei vastannut lainkaan näpyttelemiini "miten siellä menee, joko ootte olleet kehässä?"-viesteihin. Lopulta päädyin soittamaan samaisessa näyttelyssä olleelle ystävälleni, jolta sain kuin sainkin tulostietoja. Olin jokseenkin tyrmistynyt: minut, koiran omistaja ja kasvattaja oli pidetty koko päivän ajan uutispimennossa, vaikka Meela oli pärjännyt paremmin kuin hyvin! Netta ei kuitenkaan enää ollut näyttelypaikalla, joten rimpautin seuraavalle uhrilleni, jonka kautta sain viimein yhteyden Annaan.
Kuuleman mukaan PN-kehä oli ikuisuuden myöhässä, eikä minulle oltaisi haluttu ilmoittaa tuloksia ennen, kuin lopullinen saldo oli selvillä. Pfft!

Meelan PN-skabailut menivät läpijuoksuksi, mutta päivän tulossaldo oli kyllä mieltä lämmittävä: nartut tuomaroinut Tarja Löfman sijoitti Meelan ERIn ja SAn kera nuortenluokan voittoon.
PN-kehän tuomaroi shelteille alun perin merkitty tuomari Hans Almgren, joka ei kuuleman mukaan pahemmin ollut sinisestä väristä perustanut.

Apulaishandlerini Katjan kanssa siirryimme shelttikehän laidalle odottamaan arvostelun alkua. Myrn vaikutti oikein hyväntuuliselta, vaikka omaa jännitystäni lisäsi hieman tieto siitä, että tänään kehässä olisi junioreita peräti neljä kappaletta. Näihin lukeutuivat Myrn, eilisen soopelit ja uutena tuttavuutena tricolor Whitecoastal-kasvatti.

Kuva: Marjut Färman
Kehässä pikkumusta esiintyi varmana omana itsenään. Se muisti tilanteen selvästi eiliseltä, ja annoin sen ravata aivan löysällä hihnalla ja esitellä liikkeitään tuomarille juuri sitä tahtia, kuin se itse halusi. Tuomarisetä tosin ei ollut samaa mieltä, vaan pyysi minua viemään Myrniä hieman hitaammin. Niinpä kävellä tepsuttelimme kertaalleen kehän ympäri, ennen kuin sijoitin shelttini arvosteltavaksi. Skeittikolinat näkyivät rahtusen myös esiintymisessä: Myrn pälyili viereisessä kehässä jymistäviä kultaisten noutajien omistajia jokseenkin epäluuloisena, mutta totesi tilanteen sitten olevan ihan ok ja keskittyi täysipainoisesti sille tarjoamaani makupalaan.
Se todettiin erinomaiseksi rotunsa edustajaksi, kuten kaksi muutakin kilpakumppaniamme.

Kilpailuluokassa olin jo varma, että tämä voitto menee taasen samaiselle soopelille. Vielä mitä! Norjalaistuomarimme osasi arvostaa kaunista shelttiä kun näki sellaisen, ja Myrn nostettiin voittajan pallille. Se sai SA:n ja kahmaisi itselleen ROP-juniorin tittelin, sekä tietenkin sen kaivatun junnusertin. Huikeaa!

Kehän laidalla pällistelleet apukäteni olivat jokseenkin hidasälyisiä, ja koirien vaihto sujui hieman tahmeasti. Sain kuin sainkin Mintun kuitenkin kehään ja pöydälle. Jälleen kerran tuomari naureskeli sen keskittyneelle namin tuijotukselle ja totesi minun juoksuttavan koiraani aivan liian nopeasti. Vaihtaessani oman tahtini hitaammaksi, kurvasi Minttu(!) edelleni aivan samaa vauhtia ravaten, kuin mitä se on tottunut näyttelykehissä muutenkin hölkyttelemään. Huono se on jarrutella, jos koira kulkee.
Myös Mintulle heilahti punainen kortti, samoin eilen valioituneelle vastustajallemme.

Kilpailuluokassa jymistelimme kumpainenkin koirinemme tuomarin mielestä aiiivan liian nopeasti, huvittuneet virnistykset vaihdettuamme löntystelimme vielä kertaalleen kehän ympäri vähän hitaammin. Mintun tulokseksi tuli ERI2 SA.

PN-kehässä Katja vei taasen Myrniä, joka esiintyi edelleen oikein kauniisti. Tätä tuomaria juniori miellytti enemmän kuin eilispäiväistä: voiton vei avoimen luokan valiotrikki, toiseksi sijoitettiin Myrn ja Minttu kipusi palkintopallilla kolmanneksi! Koska voittaja ei sertiä voinut vastaanottaa, annettin komean kokoinen ruusuke Mintulle. Tavoitteet niiin saavutettu!

Kuva: Katja Nikki
 Myrn
"Nice type, feminine, very typical ears, the eyes are set a little close. Correct bite, good neck, nice topline. Well angulated behind, nice body, moves well in all directions. Well prepared coat, super temperament, well handled."
Arne Foss, Norja - JUN ERI1 SA ROP-JUN J-SERT PN2

Minttu
"Nice size and type. Very nice headtype. OK ears. Good neck. Pleasing bone and feet. Nice topline. Body in good condition. Nice colour. OK coat. Nice texture. Moves well. Nice temperament. Well handled. OK tail carriage."
Arne Foss, Norja - AVO ERI2 SA PN3 SERT

Outokumpu RN
Meela

"Erinomaisen tyyppinen kohta 2v. narttu. Oikeat mittasuhteet ja luuston vahvuus. Tyypillinen pään kiila. Hyvin taittuneet hieman leveälle kiinnittyneet korvat. Hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Hyvä eturinta. Liikkuu hyvällä askelpituudella. Oikeanlaatuinen karvapeite."
Tarja Löfman, Suomi - NUO ERI1 SA

Kuva: Marjut Färman

Kuva: Marjut Färman
ROP-juniorit arvosteltiin vasta ennen BIS-kehää, ja Myrn oli äärimmäisen väsynyt päivän rasituksiin. Se torkkui sylissäni, mutta esiintyi kehässä reippaasti. Ilmettä tarkastelemaan tullutta tuomaria vasten sosiaalinen kakarani yritti hypätä, ja sai osakseen pienen naurahduksen. Seisoa se ei enää oikein olisi jaksanut, vaan kääntyili toljottamaan takanamme palkinnoiksi raahattavia ruokasäkkejä ja palkintokukkia. Läpijuoksuksihan se meni, mikä toki ei mistään kohden yllättänytkään.

Päivän jälkeen kaikki olivat valtavan väsyneitä, mutta suuntasimme silti vielä paikalliseen markettiin suorittamaan pakolliset viime hetken ostokset. Kilisevine kasseinemme sullouduimme autoon, jossa sain jälleen olla tyytyväinen kuskin pestiini: eipä vaan ainakaan ole tilasta pulaa!
Annan ajo-ohjeisiin ja ostamiini tiekarttoihin turvautuen lähdimme kurvailemaan kohti Tallinnan satamaa, pysähtyen tosin matkalla syömään Hesburgerissa (kolmas juusto-jalopeno-tortillani tälle matkalle, yöh).

Seikkailumme D-terminaalia etsien onkin sitten asia erikseen. Tallinnalaiset eivät selvästikään olleet kovin tyytyväisiä suomituristien kolmenkympin kaupunkinopeuteen. Meitä ohiteltiin sekä oikealta että vasemmalta puolelta kapeilla kaduilla. Liikaa yksisuuntaisia ja villin lännen meininkiä yhdelle päivälle. Jokseenkin kunnialla kuitenkin selvisimme satamaan ja terminaaliin. Autokannella saimme osaksemme hyväntuulista kettuilua automme takalasin johdosta. Yritimme torkkua laivan käytävän pehmeillä sohvilla ja Suomessa olimme vasta yhden aikaan yöllä.

Ajomatka Tampereelle oli riskialtis, kun reissun rasitukset alkoivat painaa itse kutakin. Onneksi olin kuitenkin varannut yhden päivän nukkumiselle, ja pysähdyimmekin Katjan luokse yön yli. Koirat olivat ladanneet akkujaan autossa ja aloittivat hillumisen välittömästi sisälle päästyämme, ja jouduimme turvautumaan äärimmäisiin keinoihin: Tinja kylppäriin, ja loput neidit malttoivatkin nukkua koko yön kaikessa rauhassa.

Jo torstaina Joensuusta lähtiessäni olin ihmetellyt ratin hienoista heittelemistä. Paluumatkalla Tallinnan kohdilla se yltyi epämääräiseksi rolinaksi käännöksissä, mutta vitsailimme sen johtuvan vain ylikuormitetusta autosta. Tampereelta lähtiessä meteli jatkui myös suoralla tiellä, ja päätimme Marjutin kanssa pysähtyä Jyväskylässä tarkistamaan ilmanpaineet - jonkun muun auto kun oli oireillut vähän samaan tapaan niiden ollessa jotain mitä sattuu. Pysäyttäessämme C5 aloitti hirveän huudon, eikä enää lähtenyt liikkeelle. Siinä sitä oltiin. Auto hajalla, jumissa Jyväskylässä. Hienosti.

Onneksi kyseessä oli myös Marjutin kotikaupunki, ja saimme hälytettyä hänen vähän enemmän autojen päälle ymmärtävän isänsä paikalle pelastamaan tilanteen. Lukuisten puheluiden ja kiroilujen jälkeen tulimme siihen tulokseen, että vika oli kenties vaihdelaatikossa ja auto olisi hinattava huoltamolle odottamaan huomista. Koska minulla oli työpäivä tiedossa, lainasimme Marjutin kanssa Opelin ja lähdimme ajamaan kohti Joensuuta. Citroen hinattiin pois, ja minä pääsin kotiin.
Miljoonasti vielä kiitoksia kaikesta tästä avusta ja kevyestä kuuden tunnin roadtripistä! Kyllä sitä olisi ihminen hukassa ilman ystäviä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Saavutettiin se, mitä mentiin hakemaan. Auto ehkä vähän hajosi, mutta lopulta sekin oli jo keskiviikkona korjattu, ja vika löytyi vaihdelaatikon sijaan vetoakselista. Ensi kerralla emme majoitu EuroHostelliin, emmekä varmasti myöskään luovu Rellusta ajokkina, vaikka se nyt vähän reistailuun taipuvainen onkin. Retki oli kaikkine surkeine sattumuksineen hauska, ja opittiinpa lukemaan karttaakin.
Seuraava oman porukan retki suuntautuu tyystin vastakkaiseen suuntaan kuin Viro, mutta on sitä yksi etelänretkikin jo suunnitteluasteella loppuvuodeksi... Sitä odotellessa!

5 kommenttia:

 1. Ai kauhea, mikä surkeiden sattumusten sarja! Hienosti kuitenkin mennyt koirilla, onnea. :-)

  VastaaPoista
 2. Huh, mikä reissu! Taitaa jäädä yhdeksi ikimuistoisimmista roadtripeistä ikinä? Mutta koirat on ollu hienoja, onnea loistotuloksista! :)

  VastaaPoista
 3. Apua mitä sattumuksia teille siellä tuli eteen! Onneksi selvisitten selvin nahoin, itsellä olisi varmaan loppunut usko jo moneen kertaan :D Onnea kuitenkin hienoista tuloksista, ne varmasit lohdutti muuten sattumarikasta reissua :)

  VastaaPoista
 4. Tämä kuulosti kirjan kululta.... :D Apua. Siis varsinkin toi yöpaikka.. Apua.

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia onnitteluista! :)

  Tää reissu ei kyllä varmasti hevillä unohdu, mut onpahan jotain mille naureskella joskus hamassa tulevaisuudessa :D

  Hostelli oli kyllä mystinen. Respan jengillä oli vissiin vajaan vuorokauden työvuorot, sillä sama tyyppi istui respassa kello 16 kun tulimme, pitkin iltaa kun ramppasimme alhaalla, kello 01 yöllä kun käytin koiria ulkona ja kello 8 aamulla kun lähdettiin näyttelyyn... :D Palatessa oli kuitenkin sentään vaihtunut!
  En myöskään yhtään ihmettele, että me oltiin koko hostellin ainoat naisasiakkaat... ei varmaan kovin montaa moinen murju houkuttele!

  VastaaPoista