maanantai 4. elokuuta 2014

Ei-niin-cool paluu kisakentille


Sunnuntaina käytiin tosiaan tokokokeessa pyörähtämässä yhden aivan kammottavan suorituksen verran. Lämpöä oli sen 26 astetta, tunkkainen ilma ja hiki valui ohjaajalla jo pienen lämmittelykävelyn jälkeen. Tuomarina toimi Tuire Marjamäki, joka oli paikoin tiukka, paikoin hyvinkin löysä.

Olosuhteista huolimatta Meela oli kuitenkin ihan hyvällä draivilla liikenteessä, mutta tällä kertaa koko homma kosahti mystisesti kentän ulkopuolisiin häiriöihin. Kehän laitamilla oli collieleiri, jossa koirat omistajineen katselivat kisasuorituksia. Koirat eivät mielestäni käyttäytyneet mitenkään erityisen häiritsevästi, vaan katselivat kilpailua rennosti. Tietysti mukana oli myös leikkikaveri Lennu-nahka, joka voi olla osasyy siihen, miksi keskittyminen herpaantui  collieosaston puoleen. Hassua kyllä, koska Lennun ja monien muiden koirien kanssa ollaan kyllä tehty tokoja, mutta ehkäpä tilanne jossa koirat vain katselivat suoritusta olikin pikkusheltille rankempi kuin jos toiset olisivat treenanneet samaan aikaan?

Liikkeiden välillä Meelan huomio herpaantui jatkuvasti muihin koiriin, ja sama näkyi myös aloituksissa. Perusasennon jälkeen se saattoi jäädä katselemaan maisemia, ja käskyt kaikuivat kuuroille korville.
Liikkeet myös aloitettiin usein hyvin kaukaa edellisen liikkeen päättymispaikasta, joten välissä oli paljon aikaa duunata kaikenlaista turhaa, sillä välit koira on saanut kokeissa liikkua rennommalla "tule nätisti"-käskyllä. Olisi varmaan pitänyt seuruuttaa paikasta toiseen, niin olisi pakka pysynyt paremmin kasassa.
Itse liikkeet Meela kuitenkin suoritti pääsääntöisesti hyvin, kunhan vain pääsi liikenteeseen.


Paikalla makaaminen 7 - Kamala sählinki! Meela oli ensimmäinen koira kehässä ja me pääsimme juuri omalle paikallemme, kun kakkoskoiran kohdalla tuli juoksuepäily. Viitisen minuuttia tuomari ja kilpailijat kävivät keskustelua siitä, lasketaanko ehkä juoksuinen narttu kisaamaan. Koska AVO oli viimeinen luokka ja luokassa vain yksi uros jolle järjestely oli ok, päätettiin paikallamakuupaikat siirtää aivan kehän reunaan ja narttu reunimmaiseksi. Tässä vaiheessa Meela oli jo ihan käpynä siellä kehässä - miksei mitään tapahdu? Paikat siirrettiin ja uusi paikallamakuuväli oli ehkä 1,5m vaaditun kolmen sijaan, mutta tuomari ei tässä vaiheessa siitä huomauttanut.
Liikkurin onko valmis? valmis-käskytyksen jälkeen jouduimme myös odottamaan melkoisen pitkään ennen maahan-käskytystä, sillä yksi koirakko vielä sääti perusasentoaan. Tässä välissä Meelan kontakti putosi ja vaadittiin kolme käskyä (joista yksi sen nimi), että kävi makuulle. Paikkiksen suoritti kuitenkin nätisti, mitä nyt oli pitänyt jotain silmäpeliä viereisen bokserin kanssa.
Seuraaminen taluttimetta 8 - Todella nättiä seuraamista, kunnes ihan loppuosassa herpaantui tuijottelemaan taakse ja unohtui perusasennossa matkasta, jolloin jouduin antamaan kaksi käskyä.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9 - Todella nätti suoritus. Tuomari sanoi ehkä nähneensä pienen käsimerkin, josta pudotti pisteen. Itse en käsimerkkiä tiedostanut, mutta hyvin useinhan nuo pienet eleet ovat sellaisia, joita ei itse huomaa.
Luoksetulo 8,5 - Tässä en tiedä mistä pudotti? Omasta ja yleisön mielestä oli todella nätti stoppi, vaikkei mikään lukkopysäytys ollutkaan. Videolta katsottaessa on myös ihan ok.
Seisominen seuraamisen yhteydessä 7 - Tepasteli muutaman askeleen perääni, kuulin sen itsekin.
Noutaminen 7 - Kapulaa heitettäessä kääntyi katsomaan niitä collieita, eikä näin ollen lähtenyt ensimmäisellä käskyllä kapulalle. Toisella nouti, mutta räksytti mennessään. Takaisin tullessa laukkasi häntä pystyssä luokseni, mutta katsekontakti koko ajan yleisön koirissa. Onneksi kuitenkin palautti!
Kauko-ohjaus 0 -
Vaati kolme käskyä ensimmäiseen maahanmenoon, sillä kontakti putosi valmis-käskyn jälkeen ja piti ihan nimellä kutsua että palasi maan pinnalle. Odotetusti meni ihan lankaan takana oleviin häiriöihin eikä noussut, joten keskeytin liikkeen.
Estehyppy 7 - Jäi hypyn taakse katselemaan kehän laitaa eikä käynyt istumaan.
Kokonaisvaikutus 7 - Haukkui todella paljon liikkeiden välissä, mitä ei ole pitkään aikaan tässä mittakaavassa kokeessa tehnyt. Kontaktin puute varmasti sai suorituksen rakoilemaan, ja liikeiden aloitukset näyttivät törkyisiltä kun koiralla oli ajatukset ihan muualla kuin tekemisessä.

Kokonaispistemäärä 129,5p AVO3 ja sijoitus 3/5.

Aiemmat ongelmakohtamme olivat kivasti korjaantuneet, kun suurin osa liikkeistä onnistui kuitenkin joten kuten kunhan vain alkusählingistä selvittiin. Erityisen tyytyväinen olin luoksarin stoppiin. Koiran ihmeellinen olemattomiin häiriöihin meno oli kuitenkin melkoinen pettymys, mutta ainakin tietää mihin ehkä varautua seuraavaan kokeeseen mennessä.
Minulle tultiin kehän jälkeen jopa ehdottamaan, että ystäväni Annin kameran suljinääni olisi ollut koiraa häirinnyt tekijä, mutta itse uskon niiden koirien olleen suurempi paha - Meelaa kuitenkin kuvataan todella paljon, ja se tekee tokoa treeneissä myös kameran laukoessa otoksia. Jos koira ei tuolloin häiriinny sulkimesta, niin tuskin kisapaikallakaan. Varsinkin, kun tarjolla on paljon suurempiakin häiriönaiheita.

Kiitokset Annille kuvaamisesta, Jaanalle salavideoinnista ja synninpäästöstä sen suhteen, että nyt en kyllä itse ainakaan pahemmin mokaillut kehässä! :D

Kovasti tulee.
Taitavasti pysähtyy.
Kävin hakee tän kapulan kun sain kaks käskyy ja sit räksytin sen kuoliaaksi!!1
Ai istua? No en mä kyl nyt jaksas!

2 kommenttia:

 1. VAIN VIISI KOIRAA. Mä niin tulen teidän nurkille kisaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO NIINPÄÄÄÄÄ :D Joskus on ihan hullut yleisöryntäykset, mutta yleensähän täällä ei mene edes kokeet täyteen.
   Täällä oli kaikissa luokissa max 5 koirakkoa ja kyseessä oli kuitenkin PM-kisat.

   Poista