maanantai 17. marraskuuta 2014

Loskasadeleiri

Huhhuh! Melkoisen uuvuttava, mutta myös kaikin puolin hauska viikonloppu on takana päin. Olimme nimittäin porukalla leireilemässä Kuralan kartanotilalla tuolla jossain Yläneellä. Sinne ajaa semmoiset kahdeksisen tuntia autolla, joten reissussa oli jo retkeilyn makua!

Kesän lopulla aloin fiilistellä ajatusta leiristä. Agarwaen-porukalla yksistään lähteminen olisi toistaiseksi vähän tympeää, sillä maailmalla on huikeasti kolme (3) kasvattia, ja kustannukset näin pienen porukan leirille olisivat hankalat. Siispä löin hynttyyt yhteen toverini Maijan kanssa, ja päädyimme luomaan ihan oman syysleirin, jolle kutsuimme paitsi agarwaenilaisia, myös koirallisia kavereitamme!
Leirille löytyi mukavasti kouluttajia, ja lopullinen ohjelma kasattiin leiriläisten avulla lopulliseen muotoonsa. Hyvä tuli, vaikka itse sanonkin.

Koko leiriporukka
Perjantaina lähdimme puolilta päivin ajelemaan Joensuusta kohti Ylänettä. Suureksi onnekseni Jaanan talouteen oli shoppailtu jättiläismäinen auto tuossa joku kuukausi takaperin, ja saimme pakattua siihen neljä ihmistä ja viisi koiraa varsin kivuttomasti!
Äitini tuli meille pitämään taloa pystyssä ja hoitamaan koiria - Mintun ensimmäinen pentue kasvoi ensimmäiset viikkonsa vanhempieni luona ja äiti oli myös Teemon pikkupentuaikana meillä hyvin paljon, joten koirat saattoi hyvillä mielin jättää kotiin.

Automatka sujui pientä eksymisrumbaa lukuunottamatta mainiosti, ja useita "ettehän oo kuolleet ja eksyneet"-puhelua myöhemmin saavuimme Kuralaan yhdeksän aikaan illalla. Meille oli varattu kaksi mökkiä ja saunan oleskelutilat, koko autoporukkamme sekä Fanny koirineen ja Katja Teemon kanssa mahtuivat samaan mökkiin pienen häkkitetriksen jälkeen.

Perjantain iltaohjelmaksi olimme kehitelleet huikeat Etkokilpailut, joita varten porukka jaettiin kahteen joukkueeseen suorittamaan haastavia tehtäviä, ja eniten pisteitä kerännyt tiimi sitten voitti.
Ensimmäisenä oli vuorossa leluviesti: hallin toisessa päässä oli kasa leluja, joista kunkin koiran piti vuorollaan käydä hakemassa lelu joukkueensa luokse. Jos koira ei osannut noutaa lelua, sai ihminenkin käydä - kunhan se tapahtui neljällä jalalla koiratyyliin ;) Aika huikeita suorituksia saatiin nähdä!
Toinen tehtävä oli temppurata, joka niin ikään viestihenkisesti aikaa ottamalla suoritettiin joukkue kerrallaan. Tehtävät sai kukin suorittaa koiransa osaamistason mukaan, ettei mennyt turhan vaikeaksi. Ensimmäiseksi istu-maahan-vaihtoja, siitä pujottelemaan tötsiä ja kulman jälkeen maahanmeno, hyppyeste ja maaliin.
Viimeisenä haasteena oli nakinsyöntikilpailu, jossa taas kerran joukkueen kokonaisaika ratkaisi. Kymmenen herkkupalaa maassa meinasi olla Teemolle melkoisen rankka urakka, mutta kaikki koirakot selvisivät maaliin saakka. Voittajajoukkueelle oli palkinnoksi äärettömän ylväs diplomigeneraattorilla taiteilemani diplomi.


Kurki-mökin koiramme: Adya, Noona, Batman, Myrn, Meela, Paju, Savu ja Teemo
Lauantaina heräsimme aikaisin aamiaiselle, joka oli muuten melkoisen mainio! Aamupalalta lähdettiin suoraan etsimään jonkinlaisia lenkkireittejä, melkoisen heikoin tuloksin. Jossain tuolla lähistöllä olisi pitänyt olla retkeilyreittejä, mutta ilmeisesti niiden luokse olisi pitänyt ajaa jokunen tovi vielä autolla.

Teemo harjoittelee siivekkeen kiertoja pentutreeneissä.
Yhdeltätoista alkoi meidän ryhmällämme Esa Lehdistön agilitykoulutus. Rata oli melko valssipainotteinen, ja siihen saatiin kokeilla viskiä melkoiselta välimatkalta, sekä tuskastella ihan urakalla tuplapersjättöjen ja -valssien kanssa! Allekirjoittanut oli huikeasti parempi persjättöpuolessa, mutta lopulta onnistuin vääntämään kaksi valssiakin samalle pätkälle. Toinen vain oli aina ihan jäätävän myöhässä, ja rehellisesti sanottuna valssatessani en todellakaan nähnyt koiraa missään vaiheessa vaikka olisi ilmeisesti ollut tarkoitus.
Treeni oli siinä mielessä onnistunut, että Nooran usean viikon ruoskimisen jälkeen oikeasti uskalsin heittää koiraa esteille ja luottaa että se ottaa ne, enkä turhaan varmistellut joka välissä.
Samassa ryhmässä olivat myös Fanny ja Noona, joiden menoa oli kiva katsella pitkästä aikaa livenä!

Osa porukasta lähti hakuilemaan, toiset katosivat hallille rallytokoilemaan ja minä lähdin hakemaan illan koiratanssikouluttajaamme Annaa bussipysäkiltä. Anna vetäisi meille illalla kattavan setin koiratanssista: ensin hieman teoriapuolta, sitten ohjaajien liikkumista musiikin tahtiin ja lopulta koirien kanssa yhdessä vähän musiikin mukana liikehtimistä ja siihen pienten temppujen yhdistämistäkin.
Koiratanssi on kyllä kiva laji, ja jos joku toisi minulla koreografiat ja musiikit valmiiksi niin voisin vaikka kilpaillakin - minusta on kivaa opettaa koirille turhia temppuja, ja yllättävän hyvin jopa Meelalle sai ketjutettua seuraamisen, ohjaajan ympäri pyörimisen ja pujottelun yhtenäiseksi setiksi.

Ilta menikin sitten porukalla saunalla pelaillen ja pienissä ryhmissä saunoskellen. Visaista koiratietoa ja Aliasta pelasimme pienissä joukkueissa, peleistä viimeksi mainitun voitimme Jaanan kanssa ylivoimaisesti!
Kierroksia nostattaneiden pelien jälkeen oli hyvä käydä saunassa rauhoittumassa ja kömpiä sitten nukkumaan.Sunnuntaina suuntasimme heti yhdeksältä tokoilemaan Heikki Mäkisen opissa. Heikki oli loistava kouluttaja, ja yksi kerrallaan kaikki poistuivat tokohallista ihan huikeissa tokoeuforioissa ja hyvillä opeilla täytettyinä.

Ryhmämme oli kisapainotteinen, joten ihan aluksi vetäistiin kokeenomainen paikkis kehääntuloineen päivineen. Meela oli ihan menoillaan ja innoissaan tokoiluista, piti kontaktia ja odotti paikkiksessa todella hyvin, vaikka menimme lämpiöön oven taakse piiloon. Vähän yritti ennakoida perusasentoa, mutta korjasin ja palkkasin maahan.

Teimme treenit kahdessa vartin setissä, mikä oli oikein hyvä. Ensimmäiseen settiin otin alkuun kehäänmenon ja liikkuroitua seuraamista. Meela oli tänään todella hyvällä vireellä liikenteessä, ja teki mielettömän nättiä seuraamista. Kouluttaja kehuikin, että näin kaunista työskentelyä harvoin tämän rotuisilta näkee. Ainoa asia mitä hän halusi viilata, oli kontaktin putoaminen ensimmäisellä askeleella, joten lähdimme työstämään tätä. Liikkeellelähtöjä otettiin ihan puolen jalan mittaisilla askeleilla, ja koira sai palkkaa vain pitäessään päätä pystyssä. Ihan lopuksi kokeiltiin vielä, toimisiko koira paremmin jos lähtisin vasemman jalan sijaan oikealla... no sehän piti pään pystyssä ihan koko ajan!

Toisena liikkeenä katsottiin kaukoja, joissa häiriöt ovat olleet suurena ongelmana. Yleisö heitteli maahan kapuloita ja piti meteliä, jolloin Meela saatiin katsomaan taakseen. Aluksi yritin helpottaa koiran elämää liikaa, ja odotin että se kääntäisi huomionsa taas minuun. Heikki siinä sitten totesi, että vaadi nyt siltä eläimeltä jotain kunnon toimintaa, ja aloimme muistutella, että ylös on noustava vaikka silmät olisi missä suunnassa menossa. Meelalle tämä olikin tosi hyvä, ja tuloksiakin alkoi treenin aikana näkyä. Mikä siinä onkin, että aina ujostuttaa vaatia koiralta yhtään mitään?

Tauon jälkeen toisessa setissä otettiin ruutua. Tiukka analyysi oli, että koira hakee katseella lelua ja on epävarma ruudun paikasta. Lähdettiin kokeilemaan, mitä se sanoisi näyttöruutuun, vaikka sheltti kuulema yleensä vastaa sellaiseen aika heikosti. No Meelalle toimi ihan mielettömän hyvin! Saatiin ohjeeksi jatkaa harjoituksia siten, että läheltä lähetän sitä tyhjään ruutuun ja joka toisella kauempaa näyttöruutu, jolloin se oppisi hakemaan paikan paremmin ja nimenomaan tötsien, ei ruudussa olevan lelun mukaan.

Halusin kokeilla myös noutoa, jossa meillä on ollut ongelmana kapulalle lähtö nyt viime aikoina. Ilmeisesti kuitenkin aiempi treenini oli alkanut tuottaa tulost, sillä Meela teki kolme kipaletta täydellisiä noutoja, myös silloin jos kouluttaja vei kapulan eikä sitä heitetty (laukaisee saalisvietin). Kiva, että treeni tuottaa tulosta!

Ihan viimeiseksi ihmettelin vielä seuraamisen sivuaskeleita vasempaan päin. Ovat nimittäin ihan supervaikea asia meikäläiselle! Ohjeeksi sain siirtää ennen varsinaista ristiaskelta vasenta jalkaa hieman taaksepäin --> koira tajuaa että nyt mennänä vasemmalle ja samalla liikahtaa sekin hieman taakse, jolloin askeltaminen on helpompaa. No kappas kehveliä, en ollut tullut edes ajatelleeksi.

Koulutus oli todella antoisa, ja paljon hyviä vinkkejä saatiin taas omaa tekemistä ajatellen työkalupakkiin. Nyt on käyty syksyllä niin tiiviisti tokokoulutuksissa, että on talvi aikaa fiilistellä neuvoja ja rakentaa kilpailusuoritusta. Keväällä sitten toivon mukaan räjäytetään potti!

Treenien päätteeksi käytiin vielä juoksuttamassa mökkiporukkaa pellolla. Hieman saivat pienet eläimet purkaa paineitaan ennen pitkänpitkää automatkaa. Hyvät kirmailut sai shelttilaumamme aikaiseksi, ja siinä sivussa tuli viikonlopun ainoina edes hieman aurinkoisina hetkinä räpsittyä laumasta jokunen kirmailu- ja poseerauskuvakin.Automatkalla olimme melkoisen väsyneitä jokainen, kaikki energia oli ihan leirielämään hukattu! Hyvin sitä kuitenkin sinniteltiin, kun kehittelimme autoversion Visaisesta koiratiedosta ja pelasimme sitä melkein kolme tuntia Jyväskylästä alkaen.

Kiitokset vaan kaikille kivasta leiristä, oli mukavaa nähdä kasvatteja ja uusiakin naamoja!
Katsellaan, mitä ainakin näiden shelttien kanssa puuhattaisiin sitten ensi vuonna, kun porukkaa olisi vähän enemmän mukaan otettavaksi... ;)

Agarwaen-edustus
Teemo 7kk pönöttää
Noona 3½ vuotta

5 kommenttia:

 1. Sheesh, Teemosta on kasvanut aika makeen näkönen miehenalku!

  VastaaPoista
 2. onko tämä koiravisa se joku ysäri/kasaripeli? :D Mullakin on joku sellanen peli (löytyi kirppikseltä) enkä oo vielä koiratyttöjen kanssa päässyt visailemaan.

  VastaaPoista
 3. Oho, koska Teemo on kasvattanut noin hienon karvan! Siitä tulee kyllä vielä oikein kunnon sertihai. :D

  VastaaPoista
 4. Kiitoos! :) Vähänhän tuo on rimpula ja kapoinen joka suunnasta, mutta eiköhän se massa tule ajallaan kun teinipoika miehistyy... :) Teemologiikalla ensin venäytetään jalat, sitten kasvatetaan tukka ja viimeisenä sitten eeehkä sitä kroppaa mukaan tahtiin!

  Suski, just se! :D Sellainen sininen. Ihan paras! Erityisesti arvostan niitä "voiko sukkulamato tarttua kissasta koiraan? vastaus: lol ei ole sellaista kuin sukkulamato XD"-tyyppisiä kysymyksiä :DD

  VastaaPoista
 5. Hei olipa hyvä vinkki toi vasemmalle seuraaminen. Se jostain syystä on koiralle hankala ja minulle vielä hankalampi, vaikka oikealle ja taakse menee ihan moitteetta :D Täytyneepä kokeilla tuon vihjeen kanssa! :))

  VastaaPoista