perjantai 27. tammikuuta 2017

Melkein joulu


He ovat täällä! D-pentue näki päivänvalon tismalleen 63vrk astutuksesta, eli tiistaina 24.1. Meela oli tapansa mukaan hyvin tarkka myös synnytysajankohdan kanssa. Se tipautti lämmöt maanantaina puolilta päivin ja oli rauhaton läpi yön. Ensimmäinen pentu syntyi kuitenkin vasta puolen päivän jälkeen tiistaina, suurin piirtein samoihin aikoihin kuin milloin pennut oli alulle laitettukin.
Tehokkaassa synnytystiimissämme oli minun ja Annan lisäksi mukana Savun omistaja Jaana, joka olikin suureksi avuksi sen päivän aikana.

Pennuille valittiin talviteemaiset työnimet, sillä sopivasti maanantain ja tiistain vastaisena yönä satoi paljon lunta Joensuuhun.


Nietos
syntyi kaikista pennuista ensimmäisenä, tumma trikkiuros. Syntyessään Nietos painoi 240g ja sillä on kannukset myös takajaloissa. Se syntyi himpun hankalassa asennossa, etutassut taaksepäin kääntyneinä ja vaati hieman apua. Nietoksen tunnistaa parhaiten tuosta iiiihanasta piirrosta, jollaista muille pennuille ei siunaantunut sitten millään!


Toinen pentu tuli heti Nieroksen perään, pieni tyttö Kide. Pentua vastaanottamassa ollut Jaana ehti jo todeta että tämä on ehkä kuollut, mutta sitten pentu osoittikin elonmerkkejä. Kide oli syntyessään todella veltto, se oli vetänyt nestettä henkeen ja vaati tehohoitoa. Neste lähti liikenteeseen letkulla imien, pentua hieroen ja heijaten. Kide kuitenkin haukkoi pitkään henkeä ja sen hengittäessä kuului vaimeaa napsetta. Se sai tehohoitoa lämpötyynyjen välissä ja synnytyksen ollessa ohi pohdimme hetken, olisiko noin heikko pentu pitänyt lopettaa saman tien. Päätin kuitenkin yrittää, selviäisikö se, vaikka epäilys olikin että Kide kuolisi heti ensimmäisen yön aikana. Se ei saanut maitoa nisistä ja sitä onkin ruokittu pullosta maidonkorvikkeella ja annettu nutriplussaa ja puppy boosteria. Ensimmäisenä iltana Meela ei juuri kiinnittänyt siihen huomiota vaan keskittyi terveempien pentujen hoitoon.

Ensimmäisten parin päivän aikana Kiteen paino laski 125g syntymäpainosta jopa 112g ja päätimme lopettaa pennun, jos se ei alkasi saada painoa vaikka sen yleiskunto muuttuikin hiljalleen virkeämmäksi. Yllättäen Kide oli kuin olikin nostanut painoaan 115g ja siitä alkaen suunta on ollut vain ylöspäin - vuorokauden kuluttua tuosta punnituksesta painoa on jo kokonaiset 130g!
Hengityksen napsuminenkin lakkasi päivän sisään, joten toivon todella että pieni Kide selviäisi elämässä eteenpäin. Eilen Kide imi ensimmäistä kertaa itse, joten toivoa ehdottomasti on. Myös Kiteellä on takakannukset.


Räntä, mustanmusta narttupentu syntyi Kiteen jälkeen. Kontrasti elottomaan pentuun oli huikea - Räntä huusi ja reuhtoi villisti heti maailmaan tultuaan. Nauroimmekin, että noin vihaisella pennulla täytyy olla vihainen nimi, ja mikäpä sitä talviteemaan sopisikaan paremmin kuin räntäsade.
Räntä painoi syntyessään 195g ja on kaikin puolin todella elinvoimaisen oloinen pieni sheltti.

Rännän syntymän jälkeen Meelasta valui vihreää vuotoa, ja aloimme jo pelätä että seuraavissa pennuissa olisi potentiaalisesti jotain vikaa. Onneksi se ajatus osoittautui täysin turhaksi, sillä seuraavatkin kaksi pentua olivat täydellisen hyväkuntoisia!


Neljäntenä syntyi Nuoska, 190g painanut tumma narttu sekin. Räntään verraten Nuoska on hieman rauhallisemman oloinen näin pikkupentuvaiheessa, mutta pitää puolensa isompien pentujen seassa mallikkaasti. Ensimmäisten päivien aikana Nuoskan paino laski hieman, joten annoimme sille lisäruokaa samalla kun ruokimme Kidettä. Nyt paino on kuitenkin lähtenyt myös nousuun.


Sysimustan trikkikatraan jälkeen merlepentu Routa oli tervetullut väripilkku laumaan! Suureksi harmikseni kauniisti värittynyt merle on kuitenkin uros, eikä suinkaan toivomani merlenarttu. Roudalla on myös takakannukset ja se painoi peräti 221g. Routa pitää pentueen suurimman pennun paikkaa ja on jatkuvasti nisällä ahnehtimassa. Roudalla on myös takakannukset.


Meela on hyvä äitikoira ja hoitaa pentujaan tunnollisesti. Synnytys sujui pääsääntöisesti ongelmitta, vaikka Kide vaatikin paljon huomiota alkuvaiheessa.
Meelan maidontuotanto tosin ei lähtenyt aivan toivotusti käyntiin ja sille piti hakea lisäboostia apteekista, pienimpien pentujen oli todella vaikeaa saada nisistä yhtään mitään irti. Se oli aikamoinen taistelu sekin, sillä pari päivää kestäneet pakkaset olivat tehneet autolle pahuuksia ja se ei suostunut käynnistymään apteekkireissua varten ollenkaan! Onneksi apu löytyi naapurista.
Nyt tilanne on onneksi vähän tasaantunut ja kaikkien pentujen painot ovat lähteneet nousuun. Ulkoa Meelalla on kaamea kiire sisälle pienten luo, laatikosta poistutaan vain syömään ja ulos.

Sellainen ei-niin-helppo aloitus tämän katraan elämällä tällä kertaa. Pulloruokkiminen tunnin välein on ollut kohtalaisen raskas rupeama, mutta voi sitä iloa kun pentu oikeasti halukkaasti itse imee ja syö!
Toivottavasti suunta on nyt vain ylöspäin.

4 kommenttia:

 1. Onnea kauniista pennuista! :-) Hitto toi Räntä on magee!

  VastaaPoista
 2. Onnittelut potrasta pentueesta!!

  Pakko kommentoida, kun oon tässä tuskaillut itse kohta sellaiset 12 vuotta oman kasvatustyöni aloituksen kanssa, ja ensimmäinen oman koirani pentue (joka siis syntyi kasvattajalle) oli sellainen, ettei kaikki mennyt ihan nappiin pentujen ekoina päivinä, että siinä, missä vastoinkäymiset on aina harmillisia, niin on jotenkin lohdullista lukea, ettei pentupäivitykset ole aina vain "Kaikki sujui hyvin ilman ongelmia!" Koska se nostaa omat paineet ihan hillittömän korkealle, että jos joku asia "menee vikaan" synnytyksessä, niin mä olen huono kasvattaja ja mun narttu on huono emä ja mun ei pidä enää koskaan tehdä yhtään pentuetta jajaja...

  Mut joo :D Onnea matkaan tämän porukan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Minun onneni, etten ole mistään kohtaa taipuvainen ylianalysoimaan asioita :D Ne kun vaan on faktoja, että jossain vaiheessa kaikille tulee pentue jossa ei mene asiat ihan putkeen, jossain vaiheessa tulee joku megaterveyspommi jota kukaan ei voinut ennakoida ja jossain vaiheessa kaikki nyt vaan menee perseelleen. Sille ei voi kukaan mitään, tilanteessa toimitaan sen hetkisen parhaan tiedon mukaan ja sitten vaan katsotaan mitä tapahtui ja yritetään oppia siitä, jos mahdollista. Jos joku harrastaja ei sitä tajua, niin olkoot se hänen ongelmansa sitten :)

   Poista