maanantai 17. huhtikuuta 2017

Pääsiäisromaani


Pääsiäisloma. Meillä päin se tietysti tarkoitti kokonaista neljää päivää täytettynä erilaisilla koirajutuilla aina kisoista pennun sosiaalistamisreissuihin. Täydellistä! Täytyy tosin myöntää, että hirmu hyvä että välillä pitää käydä töissäkin - näin aktiivisella tahdilla joka ikisestä meidän koiristamme tulisi varmasti kaameita hyrriä, jotka flippaisivat vapaasta viikonlopusta totaalisesti.

Perjantaina aloitettiin viikonloppua agilitykisojen merkeissä. Odotukset kisapäivästä olivat viime vuoden tapaan korkealla. Piti olla aurinkoista, lämpötilat plussan puolella, piha niin mutavellissä että koirat saisi pestä kisapäivän jälkeen. Oli sitten pakkasta ja vähän lumisadettakin.
Minttua kylmä keli haittasi, ja tuntui koko päivän tahmealta. Lämmittelin sitä erityisen huolella, ja loppua kohti mummikoira tuntuikin vertyvän. Radat olivat kuitenkin aikamoista kuraa, kun meno ei ollut yhtään sama kuin treeneissä ja koira ei irronnut yhtään mihinkään. Pari vitosta ja yksi hylsy tehtiin, ja kisapäivä oli kyllä muuten kokonaisuutena mukava. Ei enää pakkaskisoja meille!


Kisojen jälkeen nappasin Muuran mukaani ja suuntasimme läheisille kukkuloille pentutreffeille. Sattui nimittäin niin onnekkaasti, että tuttavapiiriin on juuri hankittu pari viikkoa Muuraa nuorempi mudipentu Nasti! Tällä kertaa Muura oli leikeissä vähän raju ja päällekäyvä, mutta Nastia se ei onneksi haitannut. Taitaa kuitenkin käydä niin, että pari viikkoa tästä eteenpäin Muura on se, joka häviää leikeissä vähän isommaksi kasvavalle mudinalulle.

Muutama tunti ehdittiin välissä levätä ennen kuin käytiin samassa paikassa leikittämässä pentuja yhdessä Iitan kanssa. Muura sai leikkikaverikseen tällä kertaa vanhemman Jazzin, jota pikkusheltti vähän jo väistikin. Juoksuleikkeihin Muura lähti kuitenkin mielellään mukaan.
Kuvittelin pentukoiran väsyvän kaksista leikkitreffeistä, mutta vielä mitä - Muura meuhkasi menemään tavalliseen tapaansa koko illan ja laittoi vielä päreiksi yöaitauksensa sanomalehdetkin.


Lauantaina koirien väsytysprojekti alkoi jo varhain, kun läksimme Annan ja Gislin kanssa käymään Pärnävaaralla kisoissa. Muura pääsi ensimmäistä kertaa kisaturistiksi. Kisapaikalla oli ajatus harjoitella etenkin muiden koirien ohituksia ja kisaympäristön ääniä, ja se onnistuikin vallan mainiosti. Välillä jännille jutuille piti haukkua, mutta käskystä Muura ottaa hyvin kontaktia nakkien toivossa. Toisinaan pentu pääsi syliin katsomaan tuttujen kisaratoja, ja pari tuntia kisapaikalla vietettyään se sammui saman tien autoon!

Ilta menikin mukavasti naapurissa grillijuhlien merkeissä. Ei haitannut, vaikka oli pakkasta ja satoi lunta. Ruoka oli hyvää ja seura loistavaa.
Harmi kyllä ilman takkia grillaamisesta seurasi vain kuume, joten seuraava päivä meni sitten sängyssä koomaten. Minun nukkuessani pieni musta koira laittoi päreiksi mm. isojen koirien pedin. Onneksi illaksi suuntasimme mökille Liperiin, ja koirat saivat purkaa energiaansa pihapiirissä ja metsässä juoksennellen.


Maanantain ohjelmistossa olivat isojen koirien rallymöllit. Muura lähti mukaan kisaturistiksi, Minttu ja Meela kisailemaan. Meelan kanssa ei tietysti olla harjoiteltu koko pentuaikana kovinkaan tasaisesti, mutta uskoin noin koulutetun koiran osaavan kyllä kaikki temput. Ja osasihan se! Meela toimi radalla todella hyvin, teki jopa istu-seiso-kierrä koiran ympäri -tempun oikein ja sai 78 pistettä. Yksi kylttimoka mahtui mukaan, joten siitä sitten -10p.

Minttu taas oli ihan pärinöissään, koska kisapaikalle mentiin ensimmäisenä aamulla. Se räksytti kaksi ensimmäistä kylttiä, ja rauhoittui sitten tekemään kun tuli vähän vaikeampia tehtäviä. Keulia ja edistää se meinasi ja haukahteli aina silloin tällöin. Hyväksytty tulos oltaisiin kuitenkin saatu, olisiko ollut 75p.

Muuran kanssa harjoittelimme lähinnä hengailua ja häkissä oloa, sekä lisäksi vähän kostetusalustaa ja istumista. Muura oli kisapaikalla oikein reippaana, ja loppupäivästä rauhoittui hienosti vielä omaan mökkiinsä nukkumaankin. Olemme harjoitelleet häkkikäyttäytymistä aina hallilla, ja Muura osaa nykyään odottaa kiltisti lupaa ja mennä häkkiinkin melkein aina käskystä.

Loma tuntui loppuvan lyhyeen, mutta niin ne taitavat aina tehdä. Onneksi kohta on taas yksi pidennetty viikonloppu, kun vappu tulee ensi kuun alussa vastaan. Vappuna haen myös Saagan meille. Ultrassa sen mahassa näkyi neljä pentua, joiden syntymää odotellaan toukokuun puolivälin paikkeille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti